maanantai 13. kesäkuuta 2011

Slow Your Life In Savonlinna

Agentti Bling raottaa silmät auki. Silmäluomet eivät liiku kovinkaan ketterästi ja ikkunasta tuleva aamuaurinko pakottaa luomet vielä takaisin kiinni. Avonaisesta ikkunasta kuuluu satamasta pois kiihdyttävän moottoriveneen ääni ja höyrylaiva töräyttää pienen aarian saapuessaan satamaan. Lauma lokkeja taistelee makupaloista ja komentavat toisiaan kovalla äänellä. Nuku tässä nyt sitten.

Hellekesä. Ulkona on täydelliset puitteet rentouttavalle päivälle. Suu on hiukan kuiva. Ilta oopperassa oli vaihtunut parin terassin kautta vielä maittavaksi ruokailuksi ja menihän siinä sitten vielä ruuan kanssa pari lasia viiniäkin. Vanhan sanonnan mukaan, kukahan moisen keksinyt vai onko kukaan, pitää ruuan päälle ottaa pari drinkkiä ja asiaa helpotti ystävällisen tarjoilijan toimittama savolainen "menu de cocktails". Lupsakkaan, ei takakireään, tyyliin ryyditetyt juomasuositukset houkuttelivat maistamaan ja Master Cardin laskulle sujahti kätevästi vielä pari paukkua palan painikkeeksi.

Agentti Bling oli keväällä oivaltanut after ski'n syvimmän filosofian. Tarkoitus on iltapäivällä rakentaa se kuuluisa seitinohut, tai ehkäpä jopa astetta tanakampi olotila ja sen jälkeen sauna ja ruoka ja nukkumaan - että jaksaa sitten seuraavana aamuna herätä reippaana rinteeseen eikä jalat kramppaa heti ensimmäisessä laskussa. Amatöörit juhlii aamun saakka ja nukkuu puolille päivin. Oopperajuhlilla tämä ei ihan toimi, mutta olisiko jotakin siirrettävissä after ski'stä after operaan? Levillä varmasti oli after ski'ssä porukkaa paljon menossa mukana, vaikka päivällä rinnekokemus oli jäänyt gondooliajeluun panoraamahotelliin ja takaisin.

Bling kääntää itsensä sängyn laidalle istumaan ja herättelee rouva Blingin. Rouva toistaa samat silmäluomien venyttelyrituaalit ja nousee hänkin ylös ja siirtää verhot syrjään. Ikkunasta avautuu näkymä Saimaalle ja vesi välkehtii auringon valoa kirkkaana ihan kuin pelkkä aurinko ei jo riittäisi. Pikaisen suihkun jälkeen Blingit siirtyvät aamupalalle.
Vesi välkehtii auringon valoa kirkkaana ihan kuin pelkkä aurinko ei jo riittäisi.
Tällaisesta aamupalasta Blingit pitävät: tarjolla on juustoja, pieniä croissantteja, hedelmiä ja salaatteja. Salaattien esillelaittoon on panostettu ja jokainen voi koota omansa erillisistä tuoreista aineksista eikä kauhoa tukkuliikkeen toimittamasta megakaukalosta vettyneitä salaatinlehtiä kurkun ja tomaatin kera. Kaikki on tuoretta ja paikallista - kaikki on myös terveellistä, tai ainakin lähes. Ruokailutilassa ei leiju mekaanisesti isoissa kasoissa paistetun pekonin tuoksu. Pekonia kylläkin on, sitä Agentti Bling ottaa paistetun munan päälle pienen ripauksen. Bling on tapojensa orja siinä, miten kananmuna oikeaoppisesti nautitaan; se paistetaan vain toiselta puolelta ja keltuainen saa jäädä hiukan juoksevaksi, päälle pieni ripaus suolaa ja hyppysellinen pieneksi hakattua ja rapeaksi paistettua pekonia. Vielä kahvia ja napakka annos turkkilaista jugurttia paikallisten marjojen kera.

Rouva Bling hiukan valittelee sormien olevan turvoksissa, mutta olo on muuten ihan fresh ja ehdottaa kävelyretkeä. Eilinen kävelyretki tuli todella kalliiksi koska rouva Blingin oli pakko kokeilla jokaisen, matkan varrelle osuneen, kaupan tai puodin ovipumppua. Tänään täytyy suunnata savolaiskaupungin sykkeestä ja jättää luottokortti huoneeseen. "Loistava päivä picnicille", keksii rouva Bling. Hieman mietteliäänä agentti katsoo vaimoaan silmiin ja tietää samalla että ainakin aamupäivän ohjelma taisi olla juuri lanseerattu. Mistä tarvikkeet? Ei kylläkään jaksaisi lähteä kiertämään kauppoja ja etsimään eineksiä. Hotellin vastaanotosta löytyy kätevästi picnic -palvelu ja -menu. 

Pariskunta valitsee itselleen sopivat antimet ja hetkisen kuluttua tarjoilija tuo keittiöstä toiveiden mukaan kasatun herkkukorin ja mukana on vielä vilttikin. Tärkeänä osana varustusta on kävelykartta johon on merkitty muutamia hyviä reittejä sekä potentiaalisia evästyspaikkoja. Kulman takaa löytyy vielä pieni Alko, jossa on sopiva valikoima viinejä. Mukaan tarttuu kylmästä huurteinen kuohuviini ja matka kohti Kasinon takasaaria voi alkaa.

Eväsretken aikana agentti Bling miettii, että kuinka niin vastenmielinen ääni kuin lokin ääni onkaan, tuntuu juuri nyt kiehtovalta ja rentouttavalta. Jalat on upotettu rantaveteen, vieressä astiassa tuoreita hedelmiä ja lasissa kuohuviiniä. Kuohuviini pakottaa lasin pinnan huurteiseksi. Retkiohde on valittu siten että kesäkaupungin humu ei juurikaan kuulu ja näköpiirissä ei ole rakennuksia. Ollaan hieman kuin erämaassa mutta ihan kaupungin imussa.
Ollaan hieman kuin erämaassa mutta ihan kaupungin imussa
Blingit palauttavat eväskorin astioineen hotellille ja miettivät loppupäivän ohjelmaa. Olisi lounasaika, mutta takana on piristävä aamupala ja jo eväsretkikin. Pikainen käynti huoneessa suihkussa. Kyllä, vaikka on vasta aamupäivä, niin helle vaatii veronsa ja on mukava lähteä liikkeelle taas raikkaana. Pari suuntaa suihkun jälkeen kohti Linnankatua ja rantabulevardia. He varasivat riipumattopaikat terassilta ja siirtyvät sinne hiukan keräämään voimia.

Suoraa auringonpaistetta ei kaivata juuri nyt. Aurinko saa paistaa ihan rauhassa, mutta Blingit ovat tyytyväisiä paikkaansa varjossa. Riippumattojen viereiselle pöydälle Blingit varaavat kivennäisvettä ja rouvan ehdotuksesta lasilliset kuohuviinä.

Agentti Blingin normielämään kuuluu budjetit, myyntiseuranta, excelit, powerpointit, projektipalaverit ja analysointi - niitä Bling ei muista juuri nyt ollenkaan. Silmäluomet painuvat kiinni. Vielä hetken läheisessä pensaassa rytmikkäästi hypähtelevät varpuset pitävät Blingin hereillä, kunnes uni voittaa ja hän vaipuu vartin päiväunille....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti